ДЕВЕТ ПИСАТЕЛИ ОД ПОВЕЌЕ ЗЕМЈИ ДОАЃААТ НА 7. ФЕСТИВАЛ НА ЕВРОПСКА ЛИТЕРАТУРА „КНИЖЕВНИ ЅВЕЗДИ“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Седмото издание на Фестивалот на европската литература „Букстар“ (Книжевни ѕвезди) почнува денеска во Младински културен центар (МКЦ) и ќе трае до 15 октомври.

„Под слоганот ‘Genresis’, Фестивалот оваа година ги поставува прашањата: Дали ковид-19 е најопипливата апокалиптична форма на цивилизацијата досега? Вител во кој ќе исчезнуваме, дел по дел? И како литературата ќе го најде своето место во овие застрашувачки моменти?“, вели организаторот, издавачката куќа „Антолог“.

Во Скопје ќе бидат претставени девет автори: Катарина Винклер (Австрија), Влада Урошевиќ (Македонија), Огнен Спахиќ (Црна Гора), Сјон (Исланд),  Миодраг Мајиќ (Србија), Балсор Хоџа (Косово), Марина Вујчиќ (Хрватска), Софија Лундбеј (Шведска) и Михаела Гашпар (Хрватска).