ФИЛМСКА ВЕЧЕР И 500 ИГРАОРЦИ НА ФЕСТИВАЛОТ НА НАРОДНА КУЛТУРА ВО ВЕВЧАНИ

Струга, (СМАРТ СДК.МК)

Од денеска до недела, во Вевчани по осми пат ќе се одржува Фестивалот на народна култура Пображење, во организација на културно-уметничкото друштво „Дримкол“ од Вевчани.

„Целта на овој фестивал е да ги афирмира македонските духовна култура и традиција, да овозможи запознавање со културата и со традицијата на други земји и да ја збогати туристичката понуда на Општината“, вели претседателот на „Дримкол“, Тошо Чочороски.

На големата Летна сцена ќе настапат над 500 членови на фолклорни ансамбли од Македонија, Полска, Естонија, Чешка, Словачка, Литванија и од Куба. Најдобриот од нив ќе ја добие наградата „Чувари на изворната традиција“.

Фестивалот започнува денеска со вечер на етнолошки филмови, а во ликовната програма ќе учествуваат Славиша Секулоски и Марјан Стојаноски.