ФРАНЦУЗИН ЖИВЕЕ СО 400 РЕПТИЛИ КАКО МИЛЕНИЧИЊА

Куерон, (Ројтерс)

Во скромен дом во близина на реката Лоара, кобра живее на мала маса, желка од 50 килограми се движи низ градината, а алигатор долг два метри спие во креветот на сопственикот, додека друг ја чува вратата.

За повеќе од две децении, 67-годишниот вљубеник во рептили Филип Жије собрал повеќе од 400 животни, меѓу кои звечарки, тарантули и гуштери, во неговиот дом во западна Франција, во близина на Нант.

Жије вели дека ги има сите потребни дозволи за да ги чува рептилите или да ги носи на изложби (Фото: Ројтерс)

Жије вели дека двата алигатори, Али и Гатор, биле спасени од фарма за кожа, а останатите животни се нечии некогашни миленици кои биле напуштени или донирани.

„Мислам дека не е чесно како ги третираме овие животни. Не ги разбираме, ги мразиме, мислиме дека се ужасни. Но, кога ќе ги запознаете, можете да им кажете да ви пријдат или да ги нахраните“, вели Жије.

Тој додава дека ги има сите потребни дозволи за да ги чува или да ги носи на изложби и на тој начин да ја подигне свеста за рептилите.

Тој вели дека локалните жители немаат проблем со неговите миленици и често знаат да наминат на кафе и да научат нешто ново за нив.