ЈАПОНСКАТА АМБАСАДА ЌЕ ГО ПРОСЛАВИ ДЕНОТ НА ДЕЦАТА СО НАТПРЕВАР ВО ЦРТАЊЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Амбасадата на Јапонија во Скопје ќе го прослави Денот на децата во Јапонија со натпревар во цртање и сликање.

По повод 30 години од воспоставување на дипломатските односи помеѓу Македонија и Јапонија, Амбасадата сака да ги поттикне децата да цртаат. Конкурсот е отворен за сите деца до 12-годишна возраст кои сакаат да цртаат со јаглен, креда, молив, туш и фломастер или во сликарските техники акварел, гваш, темпера, акрил, пастел, колаж и асемблаж, а димензиите на творбите не се ограничени.

Жири-комисијата составена од јапонскиот амбасадор Казуја Оцука, професорот Гоце Наневски од Факултетот за ликовни уметности во Скопје и професорката Дита Старова-Ќерими од универзитетот Американ колеџ во Скопје ќе доделат три награди, а ќе се додели и специјална награда за творбата која ќе добие најмногу лајкови на Фејсбук страницата на Амбасадата .

Творбите можат да се испратат во jpeg или png формат не поголем од 10 мегабајти на [email protected] до 18 април. Гласањето за доставените цртежи ќе трае дo 30 април.

Денот на децата е јапонски национален празник кој се прославува на 5 мај.