МАНЧЕВСКИ ПРЕКУ ЕСЕИТЕ СЕ ЗАНИМАВА СО НАШАТА ПОТРЕБА ОД СПОДЕЛУВАЊЕ ПРИКАЗНИ, КАЖА ПРОФЕСОРКАТА АНА ДИМИШКОВСКА НА ПРОМОЦИЈАТА НА НОВАТА КНИГА

Скопје, (СМАРТ.СДК.МК)

Актери, уметници, професори, музичари синоќа го преполнија скопскиот Културен центар „Лабораториум“ на промоцијата на „Манчевски: Пет есеи“, новата книга на режисерот Милчо Манчевски. Промоцијата помина како мултимедијален настан кој обедини публика од различни генерации, која ги следеше анализите и филозофските читања на делата на Манчевски.

Книгата содржи пет есеи пишувани во различни периоди, кои се резултат на долгогодишните размислувања на Манчевски за уметноста од позиција на уметник во повеќе области (покрај филм, тој твори и во полето на фотографија, ликовни уметности и книжевност), но и од позиција на педагог. (Фото: Фјесбук)

Освен промоцијата, имаше и проекција на неговите наградувани филмови „Четврток“ (2014, САД) „Крајот на времето“ (2017, кубанско-американски) и вечерта заврши со  „Бикини Мун“ (2017, САД).

Издавач на двојазичната книга (македонски и англиски) е Филозофското друштво на Македонија. Предговорот е на проф. д-р Иван Џепароски.

Промоторката, професорката на Филозофски факултет Ана Димишковска кажа дека Манчевски, во континуитет, низ целото негово творештво, „покрај креирањето филмски дела, преку есеистичкиот формат се запрашува и за нашата длабока потреба од раскажување и споделување приказни, за природата на вистината и за дистинкцијата вистина-прикаска во филмот (играното и документарното), за дијалогот на авторот со уметничкото дело, за насилството во уметноста, за проблемот на претставувањето, т.е. односот уметност-стварност, но и за хуманизмот којшто лежи во центарот на самата уметност – теми коишто го предизвикуваат нашиот однос, не само кон уметноста, туку и кон светот, и покажуваат една подлабока потреба на авторот, не само од творење, туку и од постојано бидување во дијалог со својата уметничка пракса“.

„И токму овој дијалог, централен и за филозофијата, е она што го ситуира ова дело на пресекот меѓу филозофијата и филмот, меѓу естетиката и уметничката пракса, посочувајќи ја неговата важност при секое чинење уметност и размислување за неа“, кажа проф. д-р Димишковска.

Актерката Ана Стојановска игра во два филма на Манчевски, „Мајки“ и „Кајмак“. (Фото: Фејсбук)

Делови од есеите во книгата читаа актерите Никола Ристески и Елена Кузманов.

Промоцијата е во соработка со музичката платформа „Терапија“, од каде најавувуваат натамошна соработка со Манчевски.

Фото: За книгата говореше проф.д-р Ана Димишковска (Фејсбук)