НОВИОТ ФЕСТИВАЛ „КРАЈ ВАРДАРОТ ЏЕЗ“ ВЕЧЕРВА И УТРЕ ЈА ПРОМОВИРА ДОМАШНАТА ЏЕЗ СЦЕНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"F0AF1809-69EA-4C86-91E7-49A47451F5B7_1567456628681","width":3840,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":1,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"source_sid":"F0AF1809-69EA-4C86-91E7-49A47451F5B7_1567456629130","origin":"gallery","height":2094,"subsource":"done_button","total_editor_time":347,"brushes_used":0}

Во времето кога музички настани главно се откажуваат, Скопје добива нов џез фестивал.

„Крај Вардарот џез“ е дводневен фестивал посветен на домашната џез сцена, чие прво издание почнува вечерва и ќе се одржува на отворено, во паркот зад Младински културен центар.

Почнувајќи од 19:45 часот, денеска ќе настапат Филип Букршлиев, „Сетстет“, „Зулу 3.4“ и „Кантон6Квартет“, додека утрешната програма (од 20 часот) ја сочинуваат Јордан Костов, триото „Кобалт код јунит“ и „Светлост: Одрон ритуал оркестар“, во кој членуваат 11 музичари.

Фестивалот е производ на дискографската куќа „ПМГЏЕЗ“, која постои од 2018 и досега има издадено 14 албуми со современ македонски џез, а идејни творци се Владан Дробицки и Мирко Попов. Влезницата чини 100 денари, носењето маска е задолжително, а столчињата ќе бидат поставени на растојание од два метра. Бројот на посетители е ограничен на 300.