ШОПЕН И ШУМАН НА ВЕЧЕРАШНИОТ КОНЦЕРТ „ЗЛАТНИТЕ РАЦЕ НА ФРЕ“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Францускиот пијанист Давид Фре ќе биде солист на вечерашниот концерт на Филхармонијата (20 часот) насловен „Златните раце на Фре“. Диригент е Конрад фан Алфен од Холандија, а на програмата се Концерт за пијано и оркестар бр. 2 од Фредерик Шопен и Втората симфонија од Роберт Шуман.

Критичарите за Фре велат дека е „совршен пример за музичар кој размислува“. Французинот постојано е активен на светската музичка сцена како солист и рецитален и камерен пијанист.

„Давид Фре е препознатлив и уникатен пијанист, а пред македонската публика ќе го изведе романтичниот Концерт за пијано и оркестар број 2 од Шопен. Ова дело ја интегрира сета романтичност присутна во севкупниот опус на овој полски композитор. Во писмо до пријател, Шопен признал дека бавниот втор став е инспириран од Констанца Гладковска, младата пејачка со која учел на Конзерваториумот во Варшава и во која бил вљубен“, најавува Филхармонијата.