СЕМЕЈСТВО ОД ШЕФИЛД 100 ГОДИНИ УКРАСУВА ИСТА НОВОГОДИШНА ЕЛКА

Шефилд, (Би-Би-Си)

Вештачка новогодишна елка, за која се верува дека е најстара во Велика Британија, повторно е украсена по 100. пат.

Таа ѝ припаѓа на 66-годишната Кеј Ештон од Шефилд, која вели дека елката, која ги преживеала и нацистичките бомбардирања, сега се одржува со помош на селотејп. Нејзината баба Елизабет Нејлор ја купила елката за два шилинга во 1920 година и оттогаш останала дел од семејството.

„Баба ми ќе беше апсолутно воодушевена да знае дека елката сѐ уште стои. Елката по малку стана семејна шега и сестра ми често ме зафркава за неа“, вели Ештон.

Шеесет сантиметри високата елка била погодена од шрапнел при нацистички напад во 1940 година и потоа била поправена со селотејп.

„Таа сѐ уште изгледа многу привлечно“, вели Ештон.