НОВИОТ „САМСУНГ ГАЛАКСИ НОУТ 9“ ЌЕ ПРЕПОЗНАВА ГРЕШКИ ВО СНИМЕНИТЕ ФОТОГРАФИИ

Њујорк, (Би-Би-Си)

Новиот смартфон на „Самсунг“ ќе ги предупредува корисниците ако фотографијата што ја снимиле не е квалитетна или има грешки.

„Галакси ноут 9“ користи софтвер кој, меѓу другото, препознава кога фотографијата е матна или ако некој трепнал.

Оваа иновација е една од неколкуте способности што се базираат на вештачка интелигенција кои ги содржи телефонот. Аналитичарите предвидуваат дека ова ќе му овозможи на „Самсунг“ да ѝ парира на сѐ посилната конкуренција од „Хуавеи“, кој во март претстави слични автономни карактеристики.

„Ноут 9“ содржи и моливче (стилус), кое функционира како далечински управувач. Екранот и батеријата се поголеми во споредба со претходните модели.

Тој ќе почне да се продава на 24 август и основниот модел ќе чини 899 долари.