ЗА 410 МИЛИОНИ ДОЛАРИ, ВИЛА ВО ФРАНЦИЈА ЌЕ СТАНЕ НАЈСКАПО ПРОДАДЕНА КУЌА ВО ИСТОРИЈАТА

Франција (Телеграф)

Луксузна вила на брегот на југоисточна Франција се очекува да го добие епитетот најскапо продадена куќа во историјата , за цена од 410 милиони долари.

Вилата „Ле седр“ е стара 187 години, зафаќа површина од 18 000 квадратни метри, а ја продава италијанската компанија  „Давиде Кампари-Милано СпА“, кои се надеваат дека комбинацијата на историја, луксуз и врвна локација, во близина на Ница на брегот на југоисточна Франција, ќе биде примамлива за купувачите.


Вилата е изградена во 1830 година , има 14 спални соби, а салоните се декорирани во француски стил, со масивни кристални лустери, и дрвени подови.

Во градините има 14.000 видови на растенија, вештачко езеро со лотосови цветови, како и маслинови дрвја стари 300 години.

Во библиотеката од дрво има 3.000 книги за флора и фауна, меѓу кои и издание од 1640 година за ботаника, која вреди повеќе стотици илјади евра. Книгата е вклучена во финалната сума.

Новите сопственици, за први соседи ќе ги имаат ко-основачот на „Мајкрософт“ Пол Ален и композиторот Ендру Лој Вебер.

Во библиотеката од дрво има 3.000 книги за флора и фауна, меѓу кои и издание од 1640 година за ботаника
Сопствениците се надеваат дека комбинацијата на историја, луксуз и врвна локација, во близина на Ница на брегот на југоисточна Франција, ќе биде примамлива за купувачите