РУСИТЕ ГО ПРЕТСТАВИЈА ПРВИОТ САМОВОЗЕЧКИ АВТОБУС

Москва, (Гардијан)

Руската автомобилска компанија „Камаз“ го претстави својот прв електричен автобус со автономен систем на возење.

Презентацијата се одржа во градот Казан, кадешто за оваа цел беше изградена и посебна улица долга 650 метри, наменета само за овој иновативен начин на превоз.

„Камаз-1221“ сѐ уште се води како прототип, има 12 седишта и на пробното возење развил брзина од десет километри на час. На овој автобус не му е потребен возач, бидејќи самостојно вози на однапред утврдените делници.

Футуристички дизајнираниот автобус е опремен со сите напредни технологии потребни за самовозечко возило.

Од компанијата најавуваат дека со редовното производство на овој автобус ќе се почне во 2021 година.