ХОЛАНЃАНЕЦ ЈА СОЗДАДЕ ПРВАТА СУПЕРЈАХТА КОЈА ЌЕ РАБОТИ НА ТЕЧЕН ВОДОРОД

Амстердам, (Си-Ен-Ен)

Холандската фирма за дизајн на јахти „Синот“ на Саемот во Монако го претстави моделот на првата суперјахта која ќе работи на водород. Јахтата „Вода“ (Aqua) е долга 112 метри и ќе има погон на течен водород и технологија со ќелии на гориво, што значи дека водата ќе биде нејзиниот основен извор на енергија.

Фото: „Синот“

„За создавањето на ‘Вода’ се инспириравме од начинот на живот на еден непознат, напреден сопственик, од течната моќ на водата и технологијата за обновливи ресурси. Така ја создадовме оваа суперјахта од 112 метри со навистина иновативни карактеристики“, вели дизајнерот Сандер Синот.

Фото: „Синот“

Технолошкиот систем на јахтата ќе се потпира на две вакуумски изолирани цистерни од по 28 тони, кои ќе бидат сместени на температура од -253 Целзиусови степени. Течниот водород ќе се конвертира во електрична енергија со размена на протони преку мембраните на ќелиите на гориво.