РИМСКИОТ КОЛОСЕУМ ПРВПАТ ГИ ОТВОРИ ЗА ТУРИСТИ ПОДЗЕМНИТЕ ПРЕМИНИ И КАФЕЗИ

Рим, (Ројтерс)
View of the Colosseum dungeons which have been restored in a multi-million euro project sponsored by fashion group Tod's in Rome, Italy, June 24 2021. Picture taken June 24 2021. REUTERS/Remo Casilli

По долгогодишни реновирања, римскиот Колосеум за првпат ги отвори подземните премини, кафези и простории каде што затвореници, животни и гладијатори чекале пред да се отворат портите и да излезат во арената. Амфитеатарот стар 2.000 години, најголем во Римското Царство, е најпопуларната туристичка атракција во Италија. Во 2019 го посетиле 7,6 милиони луѓе.

„Над 80 археолози, архитекти и инженери работеа во подземјето, со цел споменикот кој го обожава цел свет да го добие заслуженото внимание“, вели Диего Дела Вале, директорот на италијанската модна групација „Тод“, која го финансираше проектот.

Целиот процес чини 25 милиони евра (Фото: Ројтерс)

Поставена е и пешачка патека од 160 метри, преку која може да се стигне до делови кои претходно не беа достапни.

Целиот процес на обнова започна пред осум години, ова е втората од планираните три фази и чини 25 милиони евра. Во последната фаза, која е предвидена да заврши за околу три години, ќе се обноват галериите и системот за осветлување и ќе се направи нов центар за посетители.