ШОУТО НА ПОЛАРНАТА СВЕТЛИНА НИЗ НАЈДОБРИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ГОДИНАТА

Њујорк, (Гардијан)

Сезоната на поларната светлина во северната хемисфера (аурора бореалис) трае од септември до април, додека јужната светлина или аурора аустралис го прикажува своето шоу во јужната хемисфера од март до септември. Таа е една од најспектакуларните природни појави на Земјата, но ја има и на други планети.

Исланд

Сајтот Capture the Atlas направи селекција од најдобрите фотографии на поларната светлина оваа година, а се направени во Норвешка, Финска, Исланд, Русија, Канада, Австралија, како и на Антарктик.

Полуостровот Кола, Русија
Јукон, Канада
Тасманија, Австралија
Лапонија, Финска
Британска Колумбија, Канада