ПРЕКУ ЛОТАРИЈА ЌЕ СЕ ИЗБЕРАТ КУПУВАЧИ НА ШИШЕ ЈАПОНСКО ВИСКИ ОД 27.000 ДОЛАРИ

Токио, (Ројтерс)

Јапонската компанија „Сантору холдингс“ неодамна претстави лимитирано издание на вискито „јамазаки“ со единечен слад старо 55 години, а едно шише ќе чини три милиони јени или 27.347 долари.

Од 30 јуни ќе се продаваат само 100 шишиња, а купувачите ќе се избираат преку лотарија.

„Сантору“ и останати компании за висококвалитетно виски во изминатата декада се соочија со голема побарувачка, па дури и недостиг на скапо виски со единечен слад.

Така компанијата во 2018 престана да го продава своето популарно, 17-годишно виски „хибики“, кое се појави во филмот „Изгубени во преводот“ на Софија Копола. Изминативе неколку години „Сантору“ се ориентираше кон продажба на многу поевтини видови виски.