АЛПАКИ И КАМИЛИ СТАНАА ЖИТЕЛИ НА СКОПСКАТА ЗООЛОШКА ГРАДИНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Скопската зоолошка градина од вчера е збогатена за неколку нови жители откако пристигнаа три алпаки и две двогрби камили.

„Тие пристигнаа од Чешка и веќе се приспособуваат на новиот дом“, соопштија од Зоолошката градина.

И камилите дојдоа од Чешка (Фото: Зоолошка градина)

Алпаките се питоми јужноамерикански животни чија природна средина се големи надморски височини во Перу, Чиле, Еквадор и Боливија. Иако припаѓаат на фамилијата камили, по изгледот се слични на ламите.

Од Чешка дојдоа и две двогрби камили, кои се карактеристични за централноазиските степи и пустини.

Скопската зоолошка градина неодамна отвори и живеалиште за розеви фламинга.