АТАНАС КРЛЕВСКИ ЈА ПРОМОВИРАШЕ ПРВАТА КНИГА СО ХАИКУ ПОЕЗИЈА ЗА ДЕЦА ВО МАКЕДОНИЈА

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Во Ликовниот салон во Велес беше промовирана книгата „Смајли во снегот“, хаику поезија за деца од Атанас Крлевски. Ова е негова втора книга со хаику поезија.

Љубител сум на кратка форма на изразување. Ми лежи. Како сатиричар во афоризмите кои ги пишувам максимално ја користам. Оваа книга воедно е хаиги, кога авторот користи и цртежи како илустрации за хаику поезијата. Во тоа ми помогнаа учениците од гимназија ‘Ацо Русковски‘ од Берово и основците од ‘Васил Главинов‘ од Велес“, кажа Крлевски.

Промоторка беше Лила Арсова, претседателка на клубот на роднокрајни поети „Кочо Рацин“ од Велес. Таа потенцираше дека ова е прва книга со хаику поезија за деца во земјава.

Делото содржи 50 песни со исто толку цртежи – акварели и графики. Авторот изненадува со поезијата која ја негува за децата, очигледно дека се буди детето во него“, рече Арсова.

П. ПЕЧКОВ