БРОЈОТ НА КОАЛИ ВО АВСТРАЛИЈА СЕ НАМАЛИЛ ЗА 30% ЗА ТРИ ГОДИНИ

Сиднеј, (Ројтерс)

Австралија изгубила 30% од својата популација коали во изминатите три години како последица на суши, пожари и развојни проекти, објави Австралиската фондација за коали.

Оваа независна непрофитна група вели дека бројот на коали се намалил на 58.000, откако во 2018 ги имало над 80.000, а најголемиот пад, од 41%, е забележан во сојузната држава Нов Јужен Велс, која беше погодена од големи пожари во 2019 и 2020.

„Намалувањето е доста драматично“, изјави шефицата на фондацијата, Дебора Табарт.

Во само една област имало повеќе од 5.000 коали, додека во некои ги имало најмногу десет. Табарт вели дека на Австралија ѝ треба закон за заштита на коали.

„Неопходно е да се преземе акција. Бројките се вистински, а можеби се и полоши“.