ЧЕТВОРИЦА ВЕЛЕШКИ УМЕТНИЦИ СО ЗАЕДНИЧКА ИЗЛОЖБА ВО ЛИКОВНИОТ САЛОН

Велес, (СМАРТ СДК.МК)
????????????????????????????????????

Во Ликовниот салон во Велес се отвори изложба на четворица уметници од Велес, Живко Пренџов, Александар Јовановски, Спасе Перовски и Илко Стојановски. Тие творат во различни ликовни правци и преку заедничката изложба даваат можност за едно ретко ликовно доживување.

„Изложбата има за цел да ги презентира силината и индивидуалноста на ликовниот ракопис на секој од авторите. Живко Пренџов, Александар Јовановски Мијак и Спасе Перовски работат сликарски и графички техники, а Илко Стојановски е скулптор. Уште една нишка ги поврзува авторите, што во еден пократок или подолг временски период имале успешна наставно-педагошка дејност и едуцирале генерации млади“, кажа Елица Николова, кураторка на изложбата.

Пренџов, Перовски, Јовановски и Стојановски се претставуваат со вкупно триесетина дела: слики, скулптури и графики. Организатор на изложбата е Народниот музеј од Велес.

П. ПЕЧКОВ