„ДОМОТ НА КУКЛАТА“ ПРЕМИЕРНО ВО ТУРСКИ ТЕАТАР НА 28 ОКТОМВРИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Претставата „Домот на куклата“ премиерно ќе се изведе на 28 октомври во Турскиот театар во Скопје од 20 часот. Текстот е на Лукас Хнат, во режија и драматургија на Билге Емин. Претставата се игра на сцената на Театар Комедија.

Во претставата играат Сузан Акбелге, Селпин Керим, Фунда Ибрахим и Емине Халил.

„Нора е жена со три деца кои припаѓаат на буржоаската класа. Сфаќањето на вистината за нејзиниот брак и за себе и споредувањето со кукла беше пресвртница во животот на Нора. Со цел да се индивидуализира и да живее како слободна жена, Нора го оставила својот сопруг Торвалд и нивните три деца. Поминуваат 15 години. Нора ги надминува улогите доделени од општеството, станува индивидуа и добива економска слобода. Но, поради правен проблем, таа е принудена повторно да чука на вратата што ја затворила пред 15 години. И претставата започнува“, вели Емин.

Сценографијата е на Татјана Христоска, костимите на Марија Пупучевска, а изборот на музика на Емин.

(Фото: С. Рајхл)