ФОТО ГАЛЕРИЈА – ВЕВЧАНСКИ КАРНЕВАЛ

Вевчани, (САКАМДАКАЖАМ.МК)

Вевчанскиот карневал е еден од најпознатите на Балканот и се верува дека е стар 1.400 години.

Во 1993 година, Вевчанскиот карневал официјално стана дел од Светската федерација на каренвалски градови.

Загадувањето, патните трошоци на пратениците, двојазичноста, нападот во Собранието на 27 април и правата на ЛГБТ заедницата, беа главните пораки преку маските што продефилираа на Вевчанскиот карневал.

Фото: Маја ЗЛАТЕВСКА за САКАМДАКАЖАМ.МК