ФОТОПРИКАЗНАТА НА ТОШЕ ОГЊАНОВ И СРЕБРА ЃОРЃИЈЕВСКА ЗА ЛИЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ НА ИЗЛОЖБА ВО КИНОТЕКАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Изложбата на фотопортрети „И јас сум тука“ ќе се отвори утре во 19 часот во холот на Кинотеката, како дел од Фестивалот за литература и илустрација за деца Литера. Во изложбата се вклучени 20 лица со посебни потреби на различна возраст од повеќе градови од Македонија, а портретите се придружени со приказни за нив.

Автор на фотографиите е Тоше Огњанов, а на приказните Сребра Ѓорѓијевска. „И јас сум тука“ е дел од проектот „Децата не се раѓаат со предрасуди“, чиј иницијатор е театарот „Глада Худик“ од Худиксвал, Шведска, со поддршка на Шведскиот институт.

(Фото: Т. Огњанов)

„’И јас сум тука’ е едно големо патување и за нас. Се роди од потребата да зборуваме гласно за луѓето кои се меѓу нас, а понекогаш се правиме дека не ги гледаме, ниту сакаме да ги слушнеме. ‘И јас сум тука’ вели да се свртиме кон себе и кон другиот, да го погледнеме другиот и да му ја почувствуваме душата, која многу често е повредувана. Предрасудите лесно се создаваат, а тешко се надминуваат“, велат авторите.