ГРЧКО-МАКЕДОНСКАТА КОПРОДУКЦИЈА „ЗАД СТОГОВИТЕ СЕНО“ ЌЕ ГО ОТВОРИ 8. КИНЕНОВА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Долгометражниот игран филм „Зад стоговите сено“ (Behind the Haystacks), дебито на грчката режисерка Асимина Проедроу, во кој копродуцент е и македонската куќа „Сектор филм“, ќе го отвори осмото издание на Меѓународниот фестивал на дебитантски филмови Киненова во Скопје (13-18 октомври). Во јуни, филмот доби десет награди од Грчката филмска академија и е годинашен грчки кандидат за Оскар.

Директорот на фестивалот Небојша Јовановиќ на вчерашната прес-конференција ја претстави програмата со филмови кои користат и класични и експериментални концепти. Годинашен добитник на наградата за особен придонес во филмската уметност е српскиот актер Бранислав Лечиќ.

Единствениот македонски филм на фестивалот е „Преекспонирано“ на Елеонора Венинова,

Проекциите на сите филмови ќе бидат во Синеплекс.