ИРСКИОТ ПРЕМИЕР ОБЈАВИ ВО ПАРЛАМЕНТОТ ДЕКА ДЕДО МРАЗ ДОБИЛ ДОЗВОЛА ЗА ВЛЕЗ ВО ЗЕМЈАТА

Даблин, (Дејли мејл)
Cork Airport, Cork, Ireland. 14th December, 2022. Santa Claus (AKA Sean Mulqueen) gets last minute flight training at the Atlantic Flight Training Academy in Cork Airport before he makes his long worlwide trip on Christmas Eve. Picture David Creedon

Децата во Ирска ќе бидат во можност да добијат подароци од Дедо Мраз оваа година откако на него му беше дадена специјална дозвола за влез во земјата.

Ова го објави ирскиот премиер Лео Варадкар, кој на седница на парламентот кажа дека на Дедо Мраз му било дозволено да влезе во воздушниот простор на Ирска.

Сакам да потврдам дека Дедо Мраз доби дозвола за преминување на нашите граници на 24 и 25 декември. Правилата за имиграција, царина и движење на животните се тргнати за овој патник, неговите санки и за неговиот осумчлен тим на летечки елени“, кажа Варадкар на седницата со пратенички прашања.

Аеродромот во Даблин исто така соопшти дека е подготвен за доаѓањето на Дедо Мраз.

Летовите на аеродромот ќе престанат на Бадник по пристигнувањето на последниот авион околу 23:00 часот, со што ќе се осигура воздушниот простор да биде целосно чист за пристигнувањето на санките на Дедо Мраз по полноќ“, кажаа од аеродромот.