ВЛАСТА НЕ ТРЕБА ДА ЈА ЗАМОЛЧУВА РАП МУЗИКАТА, КАЖА ПУТИН ПО НИЗА ОТКАЖАНИ КОНЦЕРТИ НИЗ РУСИЈА

Москва, (Гардијан)

Владимир Путин вели дека Кремљ би требало да има водечка улога во руската рап музика и во младинската култура, а не да ги замолчува.

Тој се огласи на оваа тема откако локални власти и организатори откажаа низа концерти низ земјата и по кусото апсење на популарниот хип хоп уметник Хаски, што предизвика жестока дебата меѓу младите. Според Путин, ваквите тврди мерки се често контрапродуктивни и предложи поинаков пристап.

„Кога е нешто невозможно да се запре, треба да го преземеш во свои раце. Како и во која насока, тоа е најважното прашање“, вели Путин, додавајќи дека е потребен ангажман и од Министерството за култура.

Хаски, чии текстови се насочени и против власта, вели дека често се наоѓа под притисок да откажува концерти, бидејќи стиховите му ги сметаат за навредливи.

„Велат дека рап музиката се потпира на три столба: секс, дрога и протест. Од овие работи, дрогата е најзагрижувачка, таа води кон деградација на нацијата“, смета Путин.