ВО ЕГИПЕТ ОТКРИЕНА УНИКАТНА ГРОБНИЦА СТАРА 4.400 ГОДИНИ

Kаиро, (Ројтерс)
A view of the newly-discovered tomb of 'Wahtye', which dates from the rule of King Neferirkare Kakai, at the Saqqara area near its necropolis, in Giza, Egypt, December 15, 2018. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Египетски археолози јужно од Каиро открија добро сочувана гробница стара 4.400 години, декорирана со хиероглифи и статуи. Властите очекуваат уште повеќе откритија во следните месеци.

Гробницата беше пронајдена во затрупан рид во древната некропола во Сакара. Генералниот секретар на Врховниот совет за антиквитети Мостафа Вазири рече дека гробот бил недопрен и го опиша како уникатно откритие за последниве децении. Гробницата датира од периодот на владеењето на Нефериркаре Какаи, третиот крал од Петтата династија од Старото кралство.

„Не можам ни да замислам што сѐ има внатре. Можеби има ковчег или саркофаг на сопственикот на гробницата“, рече Вазири (Фото: АФП)

Археолозите во четвртокот го отстраниле последниот слој од гробницата и внатре наишле на пет отвори кои наликуваат на дупки. Истражувањата на дупките почнуваат од денеска.

„Не можам ни да замислам што сѐ има внатре. Можеби има ковчег или саркофаг на сопственикот на гробницата“, рече Вазири.

Гробницата е десет метри долга, три метри широка и околу три метри висока. Ѕидовите се декорирани со хиероглифи и со статуи на фараони.

„Гробот е уникатен поради статуите и нивната совршено зачувана состојба. Бојата е речиси недопрена, иако гробот е стар 4.400 години“, рече Вазири.

Петтата династија владеела со Египет од 2.500 до 2.350 година пред нашата ера, брзо откако била изградена Големата пирамида во Гиза.