МАКЕДОНСКИТЕ АВТОРИ СЕ ЖАЛАТ ДЕКА НЕМА КАДЕ ДА СИ ГИ ОБЈАВУВААТ АФОРИЗМИТЕ

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Во велешката библиотека беше промовирана книгата со афоризми со еротска содржина „Бричење на петелот“, илустрирана со цртежи од македонскиот карикатурист Јордан Поп Илиев, кој годинава слави половина век творештво. Книгата е работена по избор на карикатури и афоризми од велешанецот Димитар Вилазорски.

„Споив две уметности, карикатура и афоризам. Собрав карикатури на Поп Илиев и афоризми кои ми беа на располагање и од нив направив интересна книга. Прочитав илјадници афоризми од афирмирани афористичари од поранешните југословенски простори. Застапени се афоризми од Ваљак, Чотриќ, Симиќ-Зокс, Кујунџиќ, Николиќ. Има и од македонски автори, Васил Толевски, Миле Ѓоргиевски, како и од велешаните Живко Павлов и Атанас Крлевски“, рече уредувачот на книгата, Вилазорски.

Издавач на книгата е Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес. Дел од афоризмите се на мајчин јазик на авторите (српски, хрватски), бидејќи книгата ќе се понуди и на тамошните пазари.

Македонските автори се пожалија дека се во незавидна ситуација, бидејќи нема каде да ги пласираат нивните афоризми.

„‘Остен‘ не излегува подолго време и немаме сатирично списание. Затоа објавуваме по социјалните мрежи, како и на некои портали. И тоа е малиот, стеснет простор, кадешто може да работиме, иако ние сатиричарите внесуваме ведрина и позитивно во негативните работи“, вели Марјан Ангеловски од Скопје.

„Си го купив најскапото јаже за бесење, еднаш се живее“, вели еден афоризам на Ангеловски.

П. ПЕЧКОВ