МАКЕДОНСКО-ШВЕДСКО ДРУШТВО ОРГАНИЗИРА ПРЕДАВАЊЕ ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Утре во 13 часот, во салата на Деканатот на Медицинскиот факултет во Скопје, ќе се одржи предавање на тема „Пол, род и родова еднаквост: јавно-здравствени аспекти“.

Повод е формирањето на Друштвото за македонско-шведско пријателство и соработка, кое има за цел да ја поттикне културната, научната, спортската и друг вид соработка помеѓу Македонија и Кралството Шведска.

На предавањето ќе бидат презентирани релевантни податоци за состојбите во кои се наоѓа Македонија во делот на родовата еднаквост. Ќе бидат дефинирани повеќе поими, меѓу кои и родовиот идентитет, кој, како што велат од Друштвото, е секогаш актуелна тема.

„Бојана Атанасова, која завршила магистерски студии по јавно здравје на универзитетот Лунд во Шведска, ќе говори за разликите помеѓу мажите и жените, типичните машко-женски улоги во општеството и за медиумските притисоци што произлегуваат од родовите идеали кои се замислени како стереотипни слики за тоа како изгледа ‘вистинска жена’, односно ‘вистински маж’, а истите се штетни по машкото и женското здравје“, најавуваат од Друштвото.

На средбата ќе говорат и Тихомир Илиевски, претседател на Друштвото и поранешен амбасадор во Шведска, професорката на Медицинскиот факултет Јана Богданска и шведскиот амбасадор во Македонија, Матс Стафансон.