НАРОДНИОТ ТЕАТАР ОД НИШ ГОСТУВА ВО ДРАМСКИ СО ПРЕТСТАВАТА НА ИЛИЕВСКИ, „БРОД НА ЉУБОВТА“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Народниот театар од Ниш гостува вечерва (20 часот) во Драмски театар во Скопје со претставата „Брод на љубовта“ на македонскиот режисер Ангелчо Илиевски. Претставата е работена по текст на Небојша Ромчевиќ, а премиерата беше во ноември 2016.

„Брод на љубовта е, всушност, траектот ‘Кримхилда’, што крстари на релацијата Либек-Санкт Петербург. Неговите патници се ‘свињи од истокот’ и ‘гомна од западот’, како што ги нарекува авторот, односно сексуални печалбари од источноевропските земји кои се во потрага по заработувачка и подобар живот и Европејци од средниот сталеж кои се во потрага по задоволства, забава и заборав“, стои во најавата на претставата.

Сценографијата е на Валентин Светозарев, а костимите на Марија Пупучевска. Автор на музиката е Боривоје Младеновиќ, а кореограф Небојша Громилиќ.

Гостувањето следи по соработката на меѓународниот фестивал „Театар на крстопат“ во Ниш, кој се одржа од 11 до 19 март, а на кој Драмски се претстави со „Фестен“ на Зоја Бузалковска.