ПО РЕЧИСИ СЕДУМ МЕСЕЦИ, ДЕЦАТА СЕ ВРАТИЈА ВО УЧИЛИШНИТЕ КЛУПИ, НО ПОВЕЌЕТО ЌЕ ЈА СЛЕДАТ НАСТАВАТА ОНЛАЈН

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Еден месец покасно од вообичаеното, за десетици илјади деца и студенти, меѓу кои и 19.000 првачиња, денеска почна новата учебна година, која ќе се разликува од сите досегашни.

(Фото: Ѓ. Личовски)

Децата од прво до трето одделение седнаа во училишните клупи, а најголем дел од останатите ученици ќе ја следат наставата преку националната платформа за учење од далечина www.schools.mk. Третата опција е следењето на наставата преку каналите на Македонската радио-телевизија.

Наставата со физичко присуство и под посебни протоколи ќе се одвива во 600 училишта, како и на дел од факултетите поради природата на нивните наставни содржини.

(Фото: Ѓ. Личовски)

Сите образовни институции во земјата беа затворени на 10 март, на самиот почеток на епидемијата на коронавирусот, по што учебната година заврши онлајн.