ПОЧНУВА 14. МАКЕДОКС, 75 ДОКУМЕНТАРЦИ ЌЕ СЕ ПРИКАЖАТ НА ЧЕТИРИ ЛОКАЦИИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Четиринаесеттото издание на Фестивалот на креативен документарен филм МакеДокс почнува вечерва во 20 часот во Куршумли ан. На програмата се филмовите „Над рудникот“ на Тео Аудоар и Лова Карлсон (Франција) од 21 часот и „Танцувајќи ја Пина“ на Флоријан Хејсен Сиоб (Германија) од 21:15 часот. По филмската програма, во Куршумли ан ќе настапи групата „Искра“.

Билетите за филмските проекции се распродадени.

МакеДокс ќе трае до 24 август на четири локации: Куршумли ан, платото на Музејот на Македонија, Младински културен центар и Сули ан, додека мастеркласовите ќе се одржат во Даут пашин амам.

Тематски фокус на фестивалот е монтажата на документарните филмови. Ќе има 75 филмови и над 100 гости.