ПОЛИЦАЈКАТА КОЈА СТАНА ИНТЕРНЕТ-СЕНЗАЦИЈА ОТКАКО ПОДОИ НАПУШТЕНО БЕБЕ ДОБИ УНАПРЕДУВАЊЕ

Буенос Аирес, (Гардијан)

Полицајката од Аргентина која стана интернет-сензација откако подои напуштено бебе додека беше на должност доби унапредување за својот хуман гест.

Селесте Ајала била на работа во една детска болница во близина на Буенос Аирес, кога слушнала детски плач. Откако поразговарала со вработените во болницата, таа го нахранила бебето, кое претходно било одземено од мајката.

Ајала била на должност во детска болница кога слушнала бебе како плаче (Фото: Твитер)

Фотографијата како Ајала го дои бебето е снимена од нејзин колега и потоа споделена повеќе од 100.000 пати на социјалните мрежи.

„Таа не се двоумеше да реагира како мајка и не ѝ беше гајле дали бебето е валкано и лошо мириса. Тоа не се гледа често денес“, напиша нејзиниот колега Маркос Хереида.

За награда, таа беше унапредена од обичен полицаец во чин наредник.

„Забележав дека е гладно, бидејќи ставаше раце во устата. Затоа прашав дали можам да го гушнам и нахранам. Тоа беше тажен момент и ми го скрши срцето. Вакви работи не треба да се случуваат“, кажа Ајала.