ПРВАТА АЛБИНО АЈКУЛА ФАТЕНА ПОКРАЈ БРЕГОТ НА БРИТАНИЈА

Лондон, (Дејли мејл)

Првата албино ајкула на светот е фатена покрај брегот на Велика Британија. Педесетгодишниот Џејсон Гилеспи рибарел со свои пријатели покрај Ајл оф Вајт, кога фатил целосно бела ајкула долга еден метар.

„Рибарам повеќе од 30 години и никогаш не сум видел вакво нешто. Ова е улов што се случува еднаш во милион“, изјави Гилеспи.

Тој кажа дека ја држеле ајкулата помалку од една минута, а по фотографирањето, ја вратиле назад во океанот.

Се верува дека белата боја на ајкулата се должи на генетската состојба наречена леукизам, при што кожата на животното не е во состојба да произведува пигмент. Вакви животни многу ретко се среќаваат затоа што немаат големи шанси да преживеат во дивина поради тоа што немаат природна камуфлажа.