ПРВАТА ОД ДВЕТЕ СУПЕРМЕСЕЧИНИ ВО АВГУСТ ВИДЕНА НИЗ СВЕТОТ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Првата од двете супермесечини во август го осветли небото ноќеска. Супермесечина е всушност полна месечина која е поблиску до Земјата од вообичаено, па затоа изгледа поголемо и посветло.

Њујорк (Фото: АП)

Следната супермесечина е на 30 август, а бидејќи е втора во ист месец, ќе се вика сина месечина. Две супермесечини во еден месец нема да се повторат до 2037 година.

(Фото: Ѓ. Личовски)

Кипар (Фото: АП)
Рио де Жанеиро (Фото: АП)
Храмот на Посејдон близу Атина (Фото: АП)
Хуајан, Кина (Фото: Гети)
Истанбул (Фото: Гети)