ВО АВГУСТ ЌЕ ИМА ДВЕ СУПЕРМЕСЕЧИНИ, ШТО НЕМА ДА СЕ ПОВТОРИ ДО 2037

Њујорк, (АП)
The so-called Super Blue Blood Moon rises over the crosses of a orthodox church in the city of Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 31 January 2018, during the last time in a series of three consecutive 'Supermoons', dubbed the 'Supermoon Trilogy'. The previous 'Supermoons' appeared on 03 December 2017 and on 01 January 2018. A 'Supermoon' commonly is a full moon at its closest distance to the earth with the moon appearing larger than usual.

Две супермесечини ќе можат да се набљудуваат во текот на август, а првата доаѓа утре. Месечината ќе изгледа посветло и поголемо од вообичаено зашто ќе биде оддалечена „само“ 357.530 километри од Земјата. Во исто време ќе бидат видливи и Марс и Меркур.

Месечината ќе ни се доближи уште повеќе во ноќта на 30 август, кога ќе биде на 357.344 километри од Земјата. Бидејќи тоа ќе биде втората полна месечина во ист месец, таа ќе биде сина месечина.

„Топлите летни ноќи се идеално време за набљудување полна месечина. И тоа ќе се случи двапати во август“, вели Фред Еспенак, астрофизичар од НАСА.

Последен пат кога имаше две супермесечини во еден месец беше во 2018 и нема да се повтори до 2037 година. Оваа година, првата супермесечина беше во јули, а следната е во септември.

(Фото: Ѓ. Личовски)