ШТИПСКИ УЧЕНИЦИ ГИ ИЗРАБОТИЈА ПРВИТЕ МОЗАИЧНИ ФОНТАНИ ВО ГРАДОТ

Штип, (СМАРТ СДК.МК)

Ученици од ОУ „Ванчо Прќе“ за два месеца ги изработија првите мозаични фонтани во Штип. Тие се наоѓаат на платото пред Домот на културата „Ацо Шопов“, а во наредниот период се предвидуваат и други вакви мозаици во градот.

„Мозаикот е специфична и тешка техника, која бара повеќе време, енергија и труд и, секако, подготовка. Им честитам на учениците за нивната самопрегорност и за интересот што го пројавија за изучување на оваа техника“, вели еден од менторите и автор на проектот, Александра Димитрова.

Проектот е поддржан од Министерството за култура.

Т. ЈОВАНОВСКИ