СВЕТОТ НОЌЕСКА УЖИВАШЕ ВО ПОСЛЕДНАТА СУПЕРМЕСЕЧИНА ВО 2020 (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Светот ноќеска уживаше во третата и последна супермесечина за оваа година, која во исто време се нарекува цветна месечина.

Њујорк (Фото: Гети)

Таа уследи по годинашната најголема и најсветла супермесечина во април, но, сепак, беше поспектакуларна од типична полна месечина, од која беше за шест проценти поголема. Нејзиното име доаѓа од периодот на плодност и цутење на цвеќињата што се случува во текот на мај.

Токио (Фото: Ројтерс)

Феноменот на супермесечина се случува кога Месечината доаѓа во својата најблиска позиција до Земјата, па затоа изгледа поголема и посветла.

Москва (Фото: Ројтерс)
Мејн, САД (Фото: АП)
Париз (Фото: Ројтерс)