МЕДИЦИНСКИТЕ ЛИЦА СЕ НОВИТЕ СУПЕРХЕРОИ, ВЕЛИ НОВОТО ДЕЛО НА БАНКСИ

Лондон, (Скај)

Банкси им оддаде почит на здравствените работници со последното уметничко дело, графит насловен „Game Changer“, кој се појави во Општата болница во Саутемптон.

Мистериозниот уметник оставил и порака до медицинските лица кои се на првата линија на борбата со коронавирусот, во која вели: „Благодарност за сѐ што правите. Се надевам дека ова дело малку ќе го осветли местото, иако е црно-бело“.

Делото прикажува момче кое си игра со играчка во форма на медицинска сестра-суперхероина, додека фигурите на Бетмен и Супермен се поставени во корпа за отпад. Медицинската сестра носи заштитна маска и бела престилка, а нејзината рака е подигната како да лета.

Портпаролот на Банкси потврди дека делото во иднина ќе биде поставено на јавно место и ќе се даде на аукција за да се соберат пари за здравствени хуманитарни организации.