ТРИЛЕРОТ ИМА СВОЈА ПУБЛИКА ВО МАКЕДОНИЈА, ИАКО ИМА МАЛКУ АВТОРИ, ВЕЛИ АНДЕ ЈАНКОВ ЗА НОВИОТ РОМАН „СИГУРЕН РИЗИК“

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Анде Јанков го промовираше неговиот трет роман „Сигурен ризик“, во издание на издавачката куќа „Антолог“. Неговите две претходни книги, „Едно лето на Крит“ од 2016 и „Виенски гамбит“ од 2020, предизвикаа голем интерес и читаност. Во своите дела, Јанков одлично се впушта во жанрот трилер и со големо мајсторство ги внесува читателите во мистериите на сторените убиства.

„Ова дело е продолжение на втората книга ‘Виенски гамбит’, кој е замислен како прво дело од еден подолг крими-серијал. Во време кога бевме затворени во карантин, имаше време да се пишува и да се твори“, рече младиот велешанец, кој е дипломиран економист.

Тој смета дека овој жанр е малку присутен кај македонските автори, иако има своја публика која го чита.

„’Сигурен ризик’ е возбудлива, интригантна книга, која нема да го остави читателот рамнодушен. Дејството се случува на улиците на Скопје, каде што инспекторот Виктор Николов истражува убиство на 29-годишна новинарка“, кажа промоторот Денис Бојаровски.

Промоцијата беше во организација на велешката библиотека „Гоце Делчев“, како дел од одбележувањето на Денот на Свети Кирил и Методиј.

П. ПЕЧКОВ