ФРАНЦИЈА ЌЕ ВЛОЖИ 250 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ВЕЛОСИПЕДСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ВО 2023

Париз, (Ројтерс)

Француската влада објави дека ќе ја зголеми државната поддршка за велосипедизмот во 2023, при што користењето велосипед како превозно средство ќе се промовира и во руралните средини.

Премиерката Елизабет Борн кажа дека ќе се формира фонд од 250 милиони евра за развој на велосипедската инфраструктура и за часови по велосипед за 800.000 училишни деца.

Возењето велосипед во градовите е во подем во изминатите години. Во следните години сакаме да покажеме дека велосипедот може да биде превозно средство и во рурални средини“, изјави Борн.

Таа додаде дека благодарение на 14.000 километри нови велосипедски патеки и субвенциите за купување и поправка на велосипеди, тие станале најпродаваното превозно средство во Франција, со 2,7 милиони купени велосипеди во 2021.

(Фото: АФП)