МИКС ОД ФАНТАЗИЈА И ФИТНЕС – ФИНЦИТЕ УЧАТ ДА ПЛИВААТ КАКО СИРЕНИ

Хелсинки, (Ројтерс)

Во базен во Еспу, во близина на финскиот главен град Хелсинки, Маија Мотонен учи возрасни лица да пливаат како сирени, на часови кои се комбинација од фантазија и фитнес.

Од август досега, над 200 жени и мажи ги посетија часовите што ги води Мотонен, поранешна учителка во градинка и прва професионална инструкторка за сирени во Финска.

„Ова е остварување на мојот детски сон. Кога бев мала, сакав да бидам сирена или делфин. Но, мислам дека е полесно да се стане сирена, бидејќи е получовек“, вели 28-годишната Мотонен.

Пливачите од половината надолу носат опашки, кои се комбинација од споени пераи и текстилен материјал. Мотонен ги учи како да го движат телото како змија и да скокаат како делфин, зафрлувајќи ја опашката да удри во водата.

„Ова е остварување на мојот детски сон“, вели 28-годишната Мотонен (Фото: Ројтерс)

„Ова е магично. Луѓето, најмногу мажите, мислат дека ова е само за девојчиња или жени. Јас не се согласувам со тоа, мислам дека е за секого кој ужива во пливање“, вели градежниот работник Маркус Парвианен (29), облечен во зелена опашка што ја купил онлајн за 170 евра.