СЛАТКАРИ ОД БАСКИЈА ПРАВАТ ЧОКОЛАДНА ВЕРЗИЈА НА „ГЕРНИКА“ ЗА 85-ГОДИШНИНАТА ОД БОМБАРДИРАЊЕТО НА ГРАДОТ

Виторија, (Ројтерс)
Cooks from Euskal Gozogileak (Basque confectioners) create a full-sized reproduction of Picasso's Guernica made with chocolate, ahead of the 85th anniversary of the bombing of the town, in Lezo, Spain, April 20, 2021. Picture taken April 20, 2021. REUTERS/Vincent West

Група на специјализирани слаткарници за чоколада од Баскија подготвуваат верзија на ремек-делото „Герника“ на Пабло Пикасо, со цел да ги покажат нивните вештини и да го слават културното наследство.

„Герника“ беше одговор на Пикасо на бомбардирањето на малиот баскиски град во 1937 година за време на Шпанската граѓанска војна. Сликата е изложена во уметничката галерија „Кралица Софија“ во Мадрид. Со цел да ја одбележат 85-годишнината од трагичниот настан, 40 слаткарници соработуваат на рекреирање на сликата со чоколада во разни бои.

„На сликата има дел на страдање, дел на мир, има и порака за надеж“, вели Лорена Гомес, која раководи со групата.

(Фото: АФП)

Проектот е технички предизвик за слаткарите, со оглед на големината на сликата, која е речиси 3,5 метри висока и осум метри широка. Тие успеаја да ја направат така што споија 14 чоколадни плочи.

„Моравме да усогласиме различни шаблони, бои и слики. Можеби испуштивме некој детаљ, но мислам дека излезе навистина убаво“, вели Исмаел Сајалеро.

Финалниот резултат ќе биде изложен на повеќе локации, меѓу кои и во Герника.