ДЕЈВИД ЛИНЧ ГО ОБЈАВИ СВОЈОТ ДОЛГООЧЕКУВАН АНИМИРАН ФИЛМ

Лос Анџелес, (Индиваер)

Дејвид Линч конечно го објави својот долгоочекуван краток анимиран филм „Пожар“, што беше најавен уште во 2015 година. Станува збор за соработка со американско-полскиот музичар Марек Зебровски, со кого во 2007 година заедно работеше и на музичкиот албум „Полска ноќна музика“.

„Целата поента на нашиот експеримент беше дека јас нема да кажам ништо за моите намери, а Марек ќе го протолкува визуелното на свој начин. Мислам дека ова беше успешен експеримент“, вели 74-годишниот Линч, кој е режисер, сценарист и аниматор на филмот.

Десет и полминутниот филм вчера беше пуштен на Јутјуб.

„Мислам дека филмот е многу меланхоличен и доста поетичен“, додаде Зебровски.

Дејвид Линч нема снимено долгометражен филм од 2006, а последниот голем проект му беше продолжението на серијата „Твин Пикс“, што излезе пред три години.