ДОКУМЕНТАРЕЦОТ ЗА ВЛАДА ДИВЉАН СО ТРИ НОВИ ПРОЕКЦИИ ВО КИНО ФРОСИНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Небеска тема“, документарниот филм за покојниот фронтмен на „Идоли“ Влада Дивљан, три вечери по ред ќе се прикажува во кино Фросина, почнувајќи од денеска (20 часот).

Во режија и сценарио на Младен Матичевиќ, во филмот се појавуваат низа музичари и сведоци на југословенскиот нов бран од 1980-ите и на тогашната културна сцена.

Филмот имаше една проекција во рамките на фестивалот Синедејс и бидејќи беше експресно распродадена, оттаму најавија дека дополнително ќе организираат нови.

Влада Дивљан беше еден од основачите на „Идоли“, една од најважните југословенски групи од првата половина на 1980-ите, а почина во 2015 по тешко боледување.