„КОСА“ ЗА СТАРТ НА РЕТРОСПЕКТИВАТА НА МИЛОШ ФОРМАН ВО КИНОТЕКАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Со проекцијата на филмот „Коса“, денеска во Кинотеката ќе почне ретроспективата на режисерот Милош Форман.

Форман (1932-2018) е добитник на два оскара и на педесетина други награди на филмските фестивали ширум светот, а со своето творештво обединил два филмски света – источноевропскиот и холивудскиот.

Студирал сценарио на прочуената филмска школа ФАМУ. Со своите рани дела е протагонист на чешкиот „нов бран“, во кои мајсторски ги спојува документарното и играното.

Чешките документаристи Јакуб Хејна и Хелена Трештикова во 2019 го промовираа документарецот „Форман против Форман“, со кој ќе заврши ретроспективата во Кинотеката.