ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ФИЛМ „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ“ ВО КИНОТЕКАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва од 18 часот во Кинотеката премиерно ќе се прикаже краткиот филм „Тајните архиви на Скопје“. Носител на проектот е Филмскиот центар „Вардар филм“ во соработка со Кинотеката, а е инициран, конципиран и координиран од Катерина Габунија. Целта на проектот е на младите генерации да им се претстави и доближи Скопје од пред неколку децении.

Габунија материјалите за филмот ги собирала по пат на јавен повик на социјалните мрежи и интернет портали. За овој видеоколаж, таа одбрала материјали од десетина семејства и тие се од различен тип, како родендени, свадби, прошетки и излети. Потоа следеле дигитализацијата и дигиталната обработка, на што работеле Александар Трајковски, Сашко Потер Мицевски и Дарко Ристовски.

Идејата на проектот, кој е поддржан од Град Скопје, е да не се влијае дополнително на материјалите, туку тие да се прикажат во реално светло, онака како што пред неколку децении биле направени од самите протагонисти.

Филмот ќе има проекција и на 17 ноември во Кино Култура, а се очекуваат проекции и во декември.