„МАКЕДОНИСИМО“ НА ТРПЧЕСКИ УТРЕ ЌЕ ИМА ПРЕМИЕРА ВО ОРКЕСТАРСКА ВЕРЗИЈА ВО ВИЕНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Проектот „Македонисимо“ на Симон Трпчески и пријателите утре премиерно ќе се изведе во оркестарска верзија во салата Музикферајн во Виена.

Во аранжман на композиторот Панде Шахов, квинтетот во чиј состав се и Александар Краповски, Александар Сомов, Хидан Мамудов и Влатко Нушев ќе ги изведе бисерите на македонската традиционална музика заедно со австрискиот Тонкинстлер оркестар, под диригентство на Јутака Садо од Јапонија.

Фото: (КултурОп)

Официјалната македонска премиера на „Македонисимо“ се случи лани во Скопје, пет години по светската во Германија. Проектот се изведе во десетина земји пред да дојде дома.

(Фото: КултурОп)