СЕ РОДИ БЕБЕ ОД ЕМБРИОН ЗАМРЗНАТ ПРЕД 24 ГОДИНИ

Лондон, (Индипендент)

Бебе се роди по 24 години поминати како замрзнат ембрион во криопрезервација, рекорд на најдолго зачуван ембрион во историјата.

Кога сонуваа да станат родители, Тина и Бенџамин Гибсон сигурно не мислеа дека ќе урнат светски рекорд.

Националниот центар за донација на ембриони на САД ѝ подари замрзнат ембрион на оваа двојка од Тенеси и тие велат дека биле зачудени кога им кажаа колку е стар. Нивната ќерка, Ема Рен, се роди на 25 ноември, откако Центарот го изврши трансферот на ембрионот. Интересно е што Тина Гибсон имала само една година во времето кога ембрионот бил замрзнат.

„Сфаќате дека јас имам само 25 години? Овој ембион и јас можевме да бидеме најдобри пријатели. Јас само сакав бебе, не ми е важно дали ова е светски рекорд или не. Многу сме благодарни и благословени. Ова е драгоцен подарок за Божиќ“, вели Тина Гибсон.

Тие не делат гени со своето дете, но Ема е родена кога здраво бебе и велат дека тоа им е најважно.

„Од прв момент кога се роди, се вљубив во неа“, кажа таа.

Првото бебе родено откако било замрзнато како ембрион е родено во Австралија во 1984 година, а досегашниот рекорд на најдоло замрзнат ембрион изнесуваше 20 години.

Се смета дека бројот на раѓања од ембрионална донација е во пораст за 25 проценти секоја година.