Јаткастите плодови добиваат одлични критики, првенствено поради тоа што содржат здрави масти, објави Си-Ен-Ен.
Оревите, бадемите, ф’стаците и лешниците се богати со мононезаситени и полинезаситени масти кои го намалуваат холестеролот и содржат помали количини заситени масти кои го зголемуваат. Јаткастите плодови содржат диетални влакна, растителни протеини, витамин Е, калиум, калциум и магнезиум и се преполни со хранливи материи и масти кои го одржуваат здравјето на срцето.
„Јаткастите плодови се храна богата со хранливи материи и здрави масти кои се поврзани со оптимално здравје, првенствено здравјето на срцето“, рече Шерон Палмер, регистрирана нутриционистка.
Препорачливо е да се јаде околу една шака на ден. Бидејќи големините на рацете варираат, поконкретно еквивалентно мерење е една третина чаша. Секој од јаткастите плодови има своја приказна, вели Палмер.
Бадеми: Добар извор на калциум, витамин Е и влакна. Бадемите се исто така рангирани високо по содржината на протеини со шест грама по чаша.
Кикиритки: Технички мешунки, кикиритките се добар извор на влакна и служат повеќе како протеини од јаткастите плодови, со седум грама растителни протеини по чаша.
Ф’стаци: Највисоко рангирани меѓу јаткастите плодови по содржината на калиум кој помага за контролата на крвниот притисок. Тие одговараат на бадемите со шест грама протеини по чаша и се добар извор на витамин Б6 и железо.
Ореви: Одличен извор на растителни омега-3 масни киселини, оревите се познати по намалувањето на воспалението и добар извор на витамин Б6 и магнезиум.