„БОУЗ ФРЕЈМС“ – ОЧИЛА ПРЕКУ КОИ МОЖЕ ДА СЕ СЛУША МУЗИКА

Лондон, (Гардијан)

Кога се зборува за паметни очила, прво се помислува на озлогласените „гугл глас“, но „боуз фрејмс“ имаат поинаква, покул намена.

„Боуз“ е една од најпознатите светски компании за музичка опрема и во своите очила успеа да го смести најмалиот, најтенок и најлесен аудиосистем на светот. Тешки 45 грама, тие комбинираат заштита и изглед на врвни стилски очила, функционалност и перформанси на безжични слушалки, како и прва аудиоплатформа за аугментативна реалност на светот.

Очилата се појавија на американскиот пазар пред шест месеци, а сега дојдоа и во Европа и нивната основна цена се движи околу 200 фунти.

Со вклучување на едно копче, тие преку блутут се поврзуваат со мобилен телефон и со целата негова аудиосодржина. Два мали звучника се наоѓаат во рамката пред самите уши и во околината се испушта само 1% од звукот. Литиумската батерија се полни за два часа и музика во континуитет може да се слуша три часа. Вградениот микрофон овозможува преку очилата да се прават и повици.